En visitar el nostre lloc web, acceptes les Cookies que utilitzem per millorar la navegació. Rechazar Aceptar
Àmbit /
Salut pública
Riscos ambientals
Guardar Icono descarga
Compartir Icono Facebook Icono Twitter
Inspeccions entomològiques per arbovirosis
Prevenció i control de mosquits transmissors de malalties infeccioses
Les inspeccions entomològiques per arbovirosi consisteixen en el control i vigilància de mosquits potencialment transmissors de malalties infeccioses com el dengue, el Zika o el Chikungunya, combinant, l'anàlisi i valoració de la situació, la difusió d'informació a la població i la intervenció directa sobre el terreny.

El Consell Comarcal a través del seu Servei de Control de Mosquits (SCM), és responsable de fer les inspeccions a la demarcació de Barcelona llevat de la capital. En aquestes inspeccions es determina la població vectora existent sigui en forma d'adults o de fase larvària i amb els seus punts de cria, el risc de transmissió, i es proposen mesures de control ja sigui mitjançant la gestió de l'aigua, l'eliminació de punts de cria, l'ús de biocides químics o la introducció de depredadors o bacteris, tot amb l'objectiu d'impedir que el virus sigui transmès de manera autòctona.

El SCM posa en marxa el seu servei, a partir de l'avís del departament de salut d'un cas potencial d'arbovirosi. El servei, a través de totes les intervencions abans esmentades dona una sèrie de recomanacions d'actuació i prevenció a l'ajuntament del municipi afectat.

Aquest servei sorgeix arran de la redacció Protocol de la Generalitat destinat al control i vigilància d'aquests casos a causa de l'arribada de persones infectades per virus transmesos per mosquits, el qual recoïa la necessitat de realitzar aquest tipus d'inspeccions amb l'objectiu d'impedir que cap d'aquests derivi en una transmissió autòctona al nostre territori.

La primera edició de les Inspeccions va ser la de 2014, edició que s'ha millorat anualment i que actualment incorpora totes les modificacions. Des del seu inici l'SCM ha dut a terme 262 Inspeccions; el 2022 hi va haver un important increment en el nombre de casos i és esperable que aquesta tendència continuï. És destacable el fet que el servei en qüestió va detectar el primer cas de dengue a Europa i va portar a terme la primera inspecció d'aquest tipus a l'estat.
Àmbit:
Salut pública
Subàmbit:
Riscos ambientals
Data d'inici:
01/06/2014
Data de finalització:
Indefinida
Consells Comarcals:
Consell Comarcal del Baix Llobregat
Nombre d'habitants:
825963
Nombre de visites:
400
Valoració:
Bona pràctica
Més informació
Persona de contacte:
Enric Giner Rodríguez
Càrrec:
Gerent
Ens:
Gerència del Consell Comarcal del Baix Llobregat
Lloc web:
Adreça electrònica:
gerencia@elbaixllobregat.cat
Telèfon / Fax:
936852400
Adreça:
Parc Torreblanca. N-340 PK-1249
Descripció de la pràctica
Detalles ficha
Context i motivacions per impulsar el projecte i situació prèvia a la iniciativa
Les arbovirosis són malalties infeccioses causades per arbovirus. Els arbovirus són un grup de més de 500 virus que són transmesos per artròpodes i poden afectar tant a animals com a persones. El principal transmissor d'aquestes malalties són els mosquits.

En els darrers anys s'han detectat casos importants a Catalunya, arran de l'arribada de persones infectades amb virus transmesos per mosquits com ara el dengue. El 2014 la Generalitat va dissenyar un protocol destinat al control i vigilància d'aquests casos amb l'objectiu d'impedir que cap en derivi en una transmissió autòctona al nostre territori. Entre altres mesures d'aquest pla s'hi troba la realització d'inspeccions entomològiques en l'àrea dels casos declarats, tasca de la qual s'encarrega, des del mateix 2014 i a la província de Barcelona, excepte de la capital, l'SCM del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Aquest servei va ser creat el 1983 per la corporació metropolitana de Barcelona dedicat al control de la població de mosquits tant en l'àmbit rural com urbà. Amb la creació del Consell Comarcal del Baix Llobregat, el 1989 va tenir lloc el traspàs efectiu del Servei al Consell. Per complir la seva funció utilitza tecnologies integrades i mètodes respectuosos amb el medi ambient. Amb els seus serveis es cobreixen més de 350 Km2 i una població de més d'un milió de persones.
Objectius de la pràctica
General:
- Evitar la transmissió autòctona derivada de casos d’arbovirosis importats o no mitjançant la realització de les Inspeccions entomològiques.
- Redacció de mesures de control destinades als ajuntaments on hi ha els casos concrets.
- Recopilar informació entomològica i de l’àrea a inspeccionar
- Proposar mesures de control vectorial
- Identificar espècies i població de mosquits
- Analitzar mostres de mosquits per detecció d’arbovirus
Diagnosi prèvia a la pràctica
Ens que ha realitzat la diagnosi Tipus de diagnosi Participació d'actors Tipus d'ens
Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
Externa
No Participativa
Administració autonòmica

El servei sorgeix a partir del protocol per la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits, redactat pel Departament de Salut de la Generalitat, el qual va servir de diagnosi per a l'experiència.
Població objectiu i abast territorial (districte, barri, etc.)
Població: Població general.

Territori: Demarcació de Barcelona excepte la capital.
Vinculació amb altres programes o actuacions
Les inspeccions entomològiques que duu a terme l’SCM, és un servei definit al Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya de l’agencia de Salut Pública de Catalunya.
Implementació
Detalles ficha
Fases i principals línies d'actuació
En aquestes inspeccions es determina la població vectora existent, el risc de transmissió i es proposen mesures de control amb l'objectiu d'impedir que el virus sigui transmès de manera autòctona, centrant-se en els virus del dengue, Chikungunya, Zika i VNO. Aquest servei funciona, normalment, des de l’1 de juny fins a meitat de novembre, sent aquesta l’època amb més presència de mosquits.

El procés comença quan es detecta un pacient amb símptomes d’una arbovirosis com les abans descrites. Automàticament el departament de salut avisa a l’SCM perquè comenci les actuacions i paral·lelament avisa al municipi i també es notifica la Diputació de Barcelona.

El servei de control de mosquits tarda entre 1 i 2 dies a traslladar-se al municipi per fer la inspecció, en la qual es revisen possibles punts de cria de mosquits en el perímetre on hagi estat l’infectat, com embornals, canals i rieres, abeuradors o recipients amb aigua estancada. Llavors es prenen mostres de mosquits adults mitjançant paranys amb atraients químics o per aspiració.

A continuació aquestes mostres s’envien a l’IRTA CReSA i amb els resultats de la inspecció es redacta un informe en un termini d’un dia, on es proposen mesures de control i prevenció, les quals es comuniquen tant al municipi com a la generalitat.

A partir d’aquí, excepte en els casos de la comarca del Baix Llobregat i el municipi de l’Hospitalet de Llobregat, amb cobertura del propi SCM, és tasca de cada municipi prendre les mesures aconsellades pel Servei. Pel que respecta a les propostes d’actuació, es fa un control integral dels mosquits, combinant mètodes físics com la gestió de l’aigua o l’eliminació de punts de cria, mètodes químics com l’ús de biocides específics, i mètodes biològics químics com l’ús de depredadors o bacteris, tots actuant tant contra larves com contra mosquits adults. Aquestes intervencions es combinen amb la difusió d’informació a la població que es troba en el perímetre afectat.

En tot aquest procés el municipi té el paper d’establir la visita, acompanyar el tècnic i recollir recomanacions in si situ, a més de, com ja s’ha dit, aplicar les recomanacions i fer-ne un seguiment.
Actors que hi han intervingut
Nom Tipus Fase en la qual intervé Tipus d'intervenció
Ajuntament afectat
Administració local
Implementació
Col·laborador
Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Administració autonòmica
Totes
Totes
Diputació de Barcelona
Administració autonòmica
Implementació
Recursos financers (finançador)
IRTA CReSA
Administració autonòmica
Implementació
Col·laborador
Servei de Control de Mosquits
Administració autonòmica
Totes
Totes
Recursos econòmics
Total euros per període
1.000.000,00
Característiques generals del finançament (períodes, tipus...):
Per tot l’SCM el pressupost aproximat és de 1 milió d’euros, la part aplicable a les inspeccions entomològiques, aproximadament no arriba al 10% del total

Els recursos dedicats són els sous dels treballadors de l'SCM i la logística existent al Servei així com les instal·lacions i material disponible. La despesa concreta en les inspeccions entomològiques depenen dels casos que hi hagi. Igualment, aquest servei està finançat per la Diputació de Barcelona, que és la demarcació d'actuació del servei en qüestió.
Recursos humans
Els recursos humans de l'SCM dedicats es componen del director del Servei en tasques de coordinació, més un tècnic en tasques logístiques i un tècnic a temps complet dedicat principalment a les Inspeccions. Puntualment, s'ha comptat amb dos tècnics més i amb personal aplicador de biocides.

Les mostres són analitzades a l'IRTA CReSA i es disposa de un equip de laboratori de tres persones compartint altres tasques.
Altres recursos
Per altra banda també hi participen almenys un tècnic municipal per cada Inspecció més personal administratiu de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. Altres recursos utilitzats (Instal·lacions, eines, maquinària, etc., que s'han emprat a la pràctica)

Es compta amb la infraestructura del Servei al Prat de Llobregat, el seu parc mòbil i eines de recollida i tractament, laboratori d’identificació així com diferents tipus de paranys i aspiradors entomològics
Resultats
Detalles ficha
Descripció dels productes assolits
Els productes de l'experiència es centren en la consolidació d'una estructura estable de vigilància i control de la transmissió d'arbovirosis, la redacció i posada en funcionament d'un protocol de realització de les Inspeccions i un de gestió i tramitació d'aquestes Inspeccions.

Per altra banda, des de 2014 s'han dut a terme 262 Inspeccions, majoritàriament a causa de dengue, s'ha detectat per a primer cop a Europa el virus del dengue en un grup de mosquits locals i s'ha fet també la primera inspecció en un cas autòcton de dengue a tot l'Estat i la primera Inspecció per VNO a Catalunya.

Documentació produïda (informes, memòries, projectes, material de difusió...)
Nom Tipus Data Disponibilitat Documentació adjunta
Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya
Pla
Indefinida
Sí disponible
protocol_arbovirosis_cat.pdf
Memòria Servei de Control de Mosquits 2020
Memòria
Indefinida
Sí disponible
memoria-servei-control-mosquit-2020.pdf
Difusió de la pràctica
S'ha fet difusió a través de xerrades periòdiques als tècnics municipals de la Diputació de Barcelona, articles del Butlletí Espai Salut del Departament de Salut Pública de DIBA i a través de les xarxes socials del Servei.
Reconeixements i presentacions
Aquest servei ha sigut presentat a 2 congressos científics i a una conferència internacional. A més se n’ha publicat un article científic.

Presentació oral: “Inspecciones entomológicas en casos de arbovirosis importadas y autòctonas en la provincia de Barcelona.” 2019. Aranda, C. XI Meeting of SEMTSI. Ávila, Spain. 28-30 Novembre, 2019.

Presentació oral: “Entomological inspection in imported and autochthonous cases of arbovirosis in Barcelona province”. 2021. Aranda, C., Ruíz, A., Busquets, N., Casals, R. I García, S. X International Conference, EMCA, Viena, Austria, 3-7 octubre 2021.

Conferència convidada: “Mosquito vector control in Catalonia”. C. Aranda. Conferència Lotta agli insetti vettori di malattie. Bolonia, Itàlia. 18 novembre 2022.

Article científic: Arbovirus surveillance: first dengue virus detection in local Aedes albopictus mosquitoes in Europe, Catalonia, Spain. 2018. Aranda C., Martínez M. J., Montalvo T et Al. 2018. (Eurosurveillance 2018;23 (47). 9 pgs.
Impacte
Aquestes inspeccions han contribuït molt decisivament en impedir la transmissió autòctona de casos d'arbovirosis, ja que de cap de les inspeccions se n'ha derivat un cas autòcton i en els dos casos de detecció de mosquits infectats, tampoc hi ha hagut cap cas autòcton posterior.

Ha estat el primer Servei a l'Estat en la realització d'Inspeccions Entomològiques per arbovirosis i s'ha pogut detectar per primer cop a Europa, mosquits infectats amb el virus del dengue.
Avaluació
Detalles ficha
Tipus
Mixta
Ens
El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat y el departament de Salut de la Generalitat de C
Principals conclusions
Observacions generals i aspectes assolits respecte als objectius inicials
Es va controlar la població de possibles mosquits infectats per arbovirosis, aplicant el control integrat de forma periòdica i fent-ne el seguiment es va reduir la seva capacitat vectora, tot evitant la transmissió de les malalties i l’inici de brots autòctons, de manera que es pot dir que s'han complert els objectius dels servei.
Punts forts de la pràctica
El servei compta amb personal qualificat que fa ús de les eines de control integrat actuals, així com de recursos tecnològics a l’abast i en contacte estret amb els ens implicats com també amb els investigadors que analitzen les mostres recollides, el quals formen part d’un laboratori extern com és l’IRTA CReSA.
Punts dèbils de la pràctica
Un dels obstacles principals al qual s'ha d'enfrontar la pràctica, és el temps que tarda el Departament de Salut en avisar l'SCM d'ençà que es detecten els primers símptomes, que en mitjana és de dotze dies.

Un altre punt feble és el fet que la persona malalta no es confini al seu domicili durant el període virèmic, el que fa que sovint s'hagi de fer més d'una Inspecció en desplaçar-se la persona al lloc de treball o cases de familiars.

Per altra banda, sovint no s'informa el servei del resultat final de diagnosis incertes i es fan Inspeccions en casos que finalment no eren tals.

Finalment, es troben municipis que no apliquen correctament les mesures proposades als informes o en ser període de vacances estivals, els serveis mínims en dificulten l'aplicació d'aquestes.

Propostes de millora de la pràctica
Algunes propostes de millora són l'agilitació de la comunicació entre Salut i el SCM per tal que l'avís de necessitat de fer una inspecció entomològica sigui més ràpid.

Per altra banda es recomana, comunicar-se amb els centres hospitalaris de l'àrea en qüestió per emfatitzar en la importància de transmetre a les persones afectades per una arbovirosi de la necessitat d'aïllar-se durant la fase de virèmia.

Finalment, es veu necessària establir l'obligació dels municipis d'informar de les mesures correctores aplicades.

Possibilitats de realitzar la pràctica a altres àmbits o entitats
Aquesta intervenció segueix una metodologia molt definida que contempla tots els aspectes, inclosos mesures de seguretat, de manera que és exportable a altres organismes públics. En el cas de Catalunya, tots els municipis de la comunitat tenen la realització de les Inspeccions coberta per diferents entitats, depenent de la demarcació provincial en què es trobi i en tots ells es pot aplicar aquesta metodologia que de fet ja s'aplica amb variacions en molts d'ells.


Salut pública
66 pràctiques
La protecció i promoció de la salut tenen una llarga tradició als governs municipals. Al Banc, es recullen algunes experiències exitoses de models integrals de salut, de prevenció de riscos ambientals i d'accions vinculades als hàbits saludables, la prevenció d'addiccions i la millora de la salut mental de la població.
Proposa una bona pràctica
Animem els ajuntaments de més de 5.000 habitants de Catalunya a proposar una bona pràctica.
Proposa una bona pràctica
Animem els ajuntaments de més de 5.000 habitants de Catalunya a proposar una bona pràctica.