En visitar el nostre lloc web, acceptes les Cookies que utilitzem per millorar la navegació. Rechazar Aceptar
Àmbit /
Medi ambient
Seguiment, monitorització
Guardar Icono descarga
Compartir Icono Facebook Icono Twitter
1m2 de natura
Projecte participatiu entorn la biodiversitat a l’àmbit urbà
1m2 de natura és un projecte per a la recuperació i naturalització de l’espai urbà a través de la plantació de mel·líferes. Es fonamenta en la col·laboració directa de la ciutadania en la conservació dels pol·linitzadors i es basa en dues accions: per un cantó recuperar un espai en degeneració sense cap impacte ambiental com els escocells, a l’espai públic. A nivell domèstic, es pretén facilitar la creació de petits jardins en els domicilis particulars als balcons. L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Viladecans posa a disposició dels ciutadans tots els instruments necessaris per a la regeneració d’aquests espais, incloent les plantes, que han estat seleccionades sota criteris de contribució i adaptació mediambiental.
Aquestes dues intervencions estarien emmarcades com a petites accions dins del projecte “Bee Happy”, el projecte matriu. Aquest projecte treballa en la recuperació de les poblacions d’abelles, insectes elementals per a la conservació del medi i els ecosistemes que a la vegada exerceixen la funció de biomarcadors de la qualitat mediambiental.
Àmbit:
Medi ambient
Subàmbit:
Seguiment, monitorització
Data d'inici:
09/05/2021
Data de finalització:
Indefinida
Província:
Barcelona
Municipi:
Viladecans
Nombre d'habitants:
65188
Nombre de visites:
879
Valoració:
Bona pràctica
Més informació
Persona de contacte:
Irma Fabró Yagüe
Càrrec:
Directora de l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat
Ens:
Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat
Lloc web:
Adreça electrònica:
ifabroy@viladecans.cat
Telèfon / Fax:
93 635 18 07
Adreça:
Edifici de la Torre Roja. Plaça de l'Escoltisme s/n (08840 Viladecans)
Descripció de la pràctica
Detalles ficha
Context i motivacions per impulsar el projecte i situació prèvia a la iniciativa
Viladecans és un municipi ric en diversitat biològica on existeixen tres espais de gran valor natural: d'una banda, les maresmes del Delta del Llobregat, al centre el Parc agrari i al nord del municipi, la zona forestal del massís del Montbaig. Els espais litorals estan inclosos a la Xarxa Natura 2000 pel seu gran interès biològic. En aquest àmbit, el consistori va començar a treballar en les dues grans línies que la Comissió Europea ha establert en temes de medi ambient: la lluita contra el canvi climàtic i la conservació de la biodiversitat.. Entre les seves accions, s’ha aconseguit convertir alguns espais públics en refugis climàtics, s’està fent seguiment de la biodiversitat del territori però també de la zona urbana i s’està treballant per a la millora de la interconnexió de parcs urbans entre ells i amb la resta de l'entorn natural tot configurant la infraestructura verda i blau.
A partir d’aquest context, des de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat es continua treballant en la importància i el valor ecosistèmic que tenen els pol·linitzadors (abelles, papallones i altres insectes) a l’entorn i dins del municipi. En aquest sentit es van iniciar diferents línies d’actuació: el foment de la conservació dels pol·linitzadors amb la instal·lació de ruscos a diferents llocs del territori i també al bell mig de la ciutat; el desplegament de diversos estudis per recolzar la investigació i la millora del coneixement (seguiment CBMS, anàlisi pol·len, cera i mel, mapificació de les plantes mel·líferes, seguiment pol·linitzadors, ...), la promoció d’hàbitats favorables (prats de papallones, hotels d’insectes,...) i l’educació i sensibilització ambiental amb la creació de l’equipament de la Casa de les Abelles i els programes d’educació ambiental i sensibilització adreçats a centres docents i públics diversos. La proposta d’1m2 de natura amb l’apadrinament d’escocells i el verd als balcons estableix sinèrgia entre l’educació i la sensibilització ambiental i la creació de petits hàbitats per als pol·linitzadors. La proposta sorgeix, per tant, en continuació d’establir petites accions que disseminades per la ciutat, en suma, poguessin produir un alt impacte en les poblacions de pol·linitzadors que són vitals per al planeta.
Objectius de la pràctica
General:
- Recuperar i treure profit dels espais potencials de la ciutat que puguin millorar els entorn dels pol·linitzadors per a la millora del seu hàbitat i per incrementar la biodiversitat urbana.
Específic:
- Combatre el canvi climàtic
-Millorar la qualitat de l'aire i reduir l'ús de pesticides
-Millorar la salut, la qualitat de vida i l'esperança de vida de les persones
-Fer que el paisatge urbà sigui més agradable amb flors de colors i olors
-Millorar el benestar físic i emocional de la ciutadania
-Regular la temperatura, millorar el confort tèrmic
-Fer treball de divulgació sobre la importància dels hàbitats dels pol·linitzadors i la biodiversitat
-Fer participar i coresponsabilitzar la ciutadania en la protecció dels pol·linitzadors
Diagnosi prèvia a la pràctica
Ens que ha realitzat la diagnosi Tipus de diagnosi Participació d'actors Tipus d'ens
Unitat de Jardineria de l’Ajuntament
Interna
Participativa
Administració local

Es va realitzar una prova de renaturalitzar els escocells des de la Unitat de Jardineria de l’Ajuntament que va servir d’orientació per dissenyar la proposta d’1m2 de natura amb el compromís de la ciutadania d’apadrinar els escocells i/o mantenir els balcons verds.
Població objectiu i abast territorial (districte, barri, etc.)
Població: Ciutadania en general.

Territori: Viladecans.
Vinculació amb altres programes o actuacions
El projecte 1m2 de Natura emana i es comprèn a partir de les bases del projecte “Bee Happy”. Aquest projecte d’alt impacte, posa l’accent en la generació de colònies d’abelles al voltant i dins de la ciutat per fomentar la pol·linització de plantes i arbres fruiters. Les abelles es transformen en un aliat en la recerca científica, donat que serveixen com a bioindicadors per mesurar la qualitat de l’aire i els nivells de contaminació. A través del pol·len, la cera i la mel, es pot detectar la presència d’elements contaminants com metalls o plaguicides. Així es pot fer seguiment de la contaminació de forma integrada. “Bee Happy” és una proposta central en el context de la ciutat pel que fa a les polítiques sobre medi ambient. A partir de la posada en marxa del projecte, han sorgit altres projectes com la formació d’apicultors urbans, el tinkering de les abelles o els capvespres de mel i música, i petites intervencions amb gran abast com “l’apadrinament d’escocells” la “natura al teu balcó”.
Bee Happy ha fomentat l‘apicultura urbana i la coeducació ambiental. Entre altres accions que es desprenen de la implementació de la Casa de les Abelles, destaquen la creació d’un obrador de mel, on es porten a terme tallers de fabricació de mel amb la participació de centres educatius. També tallers demostratius al voltant dels productes que deriven de l’activitat com: tallers de fabricació de cosmètica natural, tallers d’alimentació i rebosteria, begudes etc. “Bee Happy” ha produït també la legalització del primer rusc urbà de Catalunya ubicat a la teulada de l’Àtrium.
En línies generals, aquest projecte s’encaixa en el Pla d’Acció per a la Conservació i Foment de la Biodiversitat Urbana de Viladecans (2010) que recull les ínies d’acció del consistori en matèria de conservació i promoció del Medi Ambient, cap a una visió ecològica. Aquest pla s’han derivat múltiples actuacions que tenen ressò científic amb el control i seguiment d’espècies i que han donat lloc a un estudi que està desenvolupant el CREAF amb la finalitat de fer una diagnosi de l’estat de la biodiversitat de Viladecans i establir l’Estratègia del verd i del blau com a instrument marc per continuar avançant en el foment de la biodiversitat.
Per altre cantó, la proposta 1m2 també s’encaixa en el Pla de Naturalització del Comitè de Direcció d'Espai Públic, que estableix el camí cap a una transició de la ciutat encaminada a assolir un major resiliència i confortabilitat vers el canvi climàtic i la contaminació.
Implementació
Detalles ficha
Fases i principals línies d'actuació
En primer terme es va avaluar el cost d’implementació i de manteniment dels escocells i es van avaluar quines eren les plantes que més resistència mostren a l’exposició als agents contaminants, així com a la vegada, les que alhora beneficien als pol·linitzadors. Com el projecte està pensat per mantenir-se en el temps, el manteniment és una part important de la proposta.

El funcionament del projecte és el següent:
Els usuaris interessats s’inscriuen al servei, des de la carpa mòbil que s’instal·la a diferents punts de la ciutat o des de la web de Medi Ambient. Aquests, han de signar un compromís de manteniment de l’espai planat (escocell o balcó) pel qual, es comprometen regar-lo, a mantenir-lo retallat per evitar envair la vorera i sense fer ús de pesticides, a no conrear plantes invasores, psicotròpiques ni comestibles, i es comprometen a col·laborar amb l'Ajuntament en la millora i el seguiment de la biodiversitat urbana.
El desenvolupament de la proposta d’1 metre quadrat de natura al balcó és més senzill, ja que consisteix en un kit de plantes aromàtiques i terra. Pel que fa als escocells, l’equip del Departament de Medi Natural de l’Àrea de Medi Ambient, amb el suport d’una empresa externa, s’encarrega de la construcció i el muntatge de l’estructura de fusta que protegeix els escocells apadrinats. A mesura que es reben les inscripcions, es fabriquen els escocells. Una vegada l’estructura està conclosa i s’ha escollit la ubicació de l’escocell, sempre tenint en compte la proximitat amb el domicili de les persones usuàries, es remena i prepara la terra incloent la incorporació de compost.
Quan tot aquets procés és a punt, el padrí o madrina de l’escocell rep una trucada per recollir les plantes que aniran a l’escocell. Sempre hi ha una comunicació i seguiment entre els participants del servei. Llavors és el padrí o madrina qui s’ha de fer càrrec de plantar les plantes, que són de cinc o sis varietats.
Posteriorment, una vegada l’escocell o el balcó ha quedat registrat, es porta a terme un seguiment posterior part de l’Àrea de Medi Ambient que registra les incidències i dóna suport per resoldre els problemes que puguin sorgir amb la voluntat de garantir que els escocells prosperin.
Aquest seguiment el porta a terme una persona del servei d’informadors ambientals visita cada escocell apadrinat i omple una qüestionari “tipus” intern que valora diferents aspectes amb l’estat visual de l’escocell a partir d’un qüestionari tipus elaborat internament.
Aquest servei també ha enviat als padrins i madrines un qüestionari on-line per tenir una informació qualitativa de la recepció i seguiment del projecte per part dels voluntaris. Per reforçar i mantenir el contacte amb tots els participants, també s’ha trucat aquelles persones que no han omplert l’enquesta i han contestat el qüestionari telefònicament.
A través del Departament de Sistemes de la Informació i Innovació Tecnològica de l’Ajuntament, s’ha elaborat una aplicatiu GIS que permet relacionar les bases de dades de la participació del projecte amb el plànol de la ciutat, i visualitzar l’abastament i distribució de les accions portades a terme.


Actors que hi han intervingut
Nom Tipus Fase en la qual intervé Tipus d'intervenció
Departament de Sistemes de la Informació
Administració local
Implementació
Participant
Empresa de jardineria externa
Empresa
Implementació
Presta el servei (gestor)
Descripció de l'actuació en la práctica::
Empresa contractada per l’administració, que porta a terme les tasques de cultiu de les flors i plantes.
Empresa d’educació ambiental externa
Empresa
Implementació
Presta el servei (gestor)
Descripció de l'actuació en la práctica::
Empresa contractada per l’administració que desenvolupa tasques de difusió de la proposta
Madrines i Padrins
Administració autonòmica
Implementació
Participant
Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat
Administració local
Més d'una fase
Participant
Àrea d’Alcaldia- Unitat de Comunicació Corporativa
Administració local
Implementació
Participant
Àrea d’Espai Públic
Administració local
Més d'una fase
Participant
Recursos econòmics
Total euros per període
12.823€
Característiques generals del finançament (períodes, tipus...):
L'apadrinament d'escocells té un cost de 174,43 €.
Natura als balcons té un cost de producció de 34,25 €.
El cost de la difusió a través de les carpes de comunicació al carrer és de 611,50 €.
Llista de recursos econòmics:
Nom de l'ens Modalitat de l'aportació Període de finançament Quantitat Observacions
Des de Fins a
Administració local
Fons propis
01/01/2021
31/12/2021
12.823 Hi ha un pressupost en previsió, per destinar com a màxim 15.000 €/anuals a aquest projecte.
Hi ha un pressupost en previsió, per destinar com a màxim 15.000 €/anuals a aquest projecte.
Recursos humans
Personal de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat: 3 persones a temps parcial
Servei empresa jardineria: 2 persones de manera puntual per posar en ordre l’escocell
Servei empresa comunicació: 2 persones 2,5 hores cada intervenció amb la carpa al carrer
Altres recursos
Eines de jardineria per poder preparar la protecció dels escocells i la terra. També s'ha emprat un aplicatiu GIS per relacionar les bases de dades de participació amb el plànol de la ciutat i visualitzar la implementació de cada escocell.
Normes i mecanismes de participació implementats
La ciutadania pot participar a través de la Carpa Informativa mòbil, enviant un correu electrònic, trucant al telèfon de la Àrea de Medi Ambient o omplint el formulari d’apadrinament web de l’Àrea de Medi Ambient.
Resultats
Detalles ficha
Descripció dels productes assolits
-Actualment hi ha 60 escocells instal·lats amb sis 6 varietats diferents de plantes silvestres i 5 escocells en procés d’ instal·lació i 73 balcons florits.
-Un total de 133 famílies han col·laborant de manera directa i compromeses amb la conservació dels pol·linitzadors.
-“La Carpa divulgativa” itinerant, que és un dels elements de difusió principals de la proposta
-A nivell digital, pàgina web del projecte i formulari d’inscripció
-Mapa de geolocalització dels escocells a través de l’Aplicatiu GIS
-Cartes de compromís de manteniment (escocells i balcons)
-Qüestionaris de participació per els voluntaris
-Cartell divulgatiu “Aquí sota hi ha vida”
-Estudi sobre l’avaluació del cost d’implementació.
Documentació produïda (informes, memòries, projectes, material de difusió...)
Nom Tipus Data Disponibilitat Documentació adjunta
Carpa de divulgació
Retolació i publicitat
01/01/2021
Sí disponible
IMG-20210509-WA0022.jpg
Presentació del Projecte
Presentació
01/01/2021
Sí disponible
Descripció campanya 1 m2 de natura.pdf
Carpa de divulgació
Retolació i publicitat
01/01/2021
Sí disponible
IMG-20210509-WA0021.jpg
Carta de compromís escocell
Formulari
01/01/2021
Sí disponible
Compromís Escocell.jpg
Cartell Escocell
Retolació i publicitat
01/01/2021
Sí disponible
Escocells_DEF.pdf
Carta de compromís balcó
Formulari
01/01/2021
Sí disponible
Compromís Balcó.jpg
Difusió de la pràctica
La difusió es va realitzar a diferents espais i medis. Existeix una carpa divulgativa de caràcter mòbil que recorre els punts de la ciutat on es produeixen esdeveniments rellevants.
Es va desenvolupar una campanya a les xarxes socials com Twitter, Instagram, Facebook. Hi ha dues notícies publicades en el butlletí municipal i un notícia web.
Des de La “Casa de les abelles” també es porta a terme un flux de difusió de la proposta constant.
Noticia Escocells
Campanya d'apadrinament
Casa de les Abelles
Impacte
El valor més important de la proposta és recuperar un espai perdut per a la natura, sovint convertit en un focus d’escombraries i brutícia. Els escocells, a part de contribuir en un sentit mediambiental, contribueixen a nivell estètic i són un element que produeix cohesió social i sentiment de ciutat. La implicació dels diferents veïns i veïnes, fa que el projecte generi pertinença, a més de l’assimilació dels valors medi ambientals.
Diferents departaments del consistori s’han sumat a la proposta i han plantat el seu escocell, en una clara mostra de participació política. És un projecte que necessita la implicació de tothom.
En aquest moment, aquest projecte és una peça més de les diferents accions orientades a donar suport al conjunt de línies d’actuació en front la recuperació i millora de la biodiversitat, a partir de les tres colònies d’abelles de la ciutat, i que alhora, dona profunditat a la visió estratègica en el conjunt de les accions portades a terme a l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Avaluació
Detalles ficha
Tipus
Interna
Ens
Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat
Principals conclusions
Observacions generals i aspectes assolits respecte als objectius inicials
Tot i que els objectius inicials estaven marcats en aconseguir la instal·lació de 100 escocells, els números es van aconseguint. La proposta ha sigut benvinguda tant a l’esfera veïnal com a la política. Diferents col·lectius veïnals han mostrat el seu interès per sumar-se a la proposta, amb una clara visió d’exercir l’acció col·lectiva.
Punts forts de la pràctica
Aquest projecte suma una peça més al conjunt d’accions que es porten a terme a partir del projecte “Bee Happy”. A la vegada que és un projecte amb una dimensió mediambiental, posa de manifest el valor científic de la proposta, ja que continua en la línia de treball d’entendre les abelles i el pol·linitzadors com sensors biològic, indicador per si mateix de la qualitat ambiental de la ciutat. Atraure tot un pol d’activitats de coneixement entorn els ecosistemes i la biodiversitat, a través dels pol·linitzadors, i recuperant la figura de les abelles com un aliat al canvi climàtic i al futur del planeta, també destaca com una de les parts més important de la proposta.
L’estratègia de fer un seguiment i aconseguir el compromís de manteniment dels padrins i madrines, és la part més important i diferencial per tal que el projecte no mori. D’aquesta manera també, es pot portar a terme una avaluació sobre els impactes reals a nivell medi ambiental, per sobre dels impactes estètics, que són més secundaris.
Punts dèbils de la pràctica
Aquest projecte ha de fer front a la cultura de l’espai púbic que ha predominat fins ara, on el carrer és un receptor de la brutícia quotidiana que genera l’activitat humana i animal. La contaminació produïda pels vehicles a motor, les cigarretes, els excrements dels gossos... són elements contraproduents per a la vida de les plantes dels escocells.
Propostes de millora de la pràctica
Aquesta pràctica podria millorar-se amb la generació de més mitjans de difusió. El projecte vol incidir en la divulgació i participació ciutadana, en el seguiment científic de les plantes i els pol·linitzadors, i per tant, té un component participatiu molt important que requereix implicació. La pedagogia és una eina important per exercir canvis i transformacions en la cultura ciutadana.
Possibilitats de realitzar la pràctica a altres àmbits o entitats
Aquesta pràctica és reproduïble a qualsevol àrea urbana amb escocells. S’hauria de tenir en compte la importància de plantar varietats autòctones o plantes amb un alt valor mediambiental, per garantir la viabilitat i l’impacte de l’activitat preveure el seu seguiment i la resolució de petits conflictes vinculats als canvis que es necessiten en relació a l’ús públic.
Medi ambient
46 pràctiques
Davant del gran desafiament que suposa el canvi climàtic, els municipis desenvolupen iniciatives de prevenció i mitigació sobre la gestió dels residus, l'estalvi i l'eficiència energètica, l'economia circular, la protecció de la biodiversitat i la sensibilització ciutadana.
Proposa una bona pràctica
Animem els ajuntaments de més de 5.000 habitants de Catalunya a proposar una bona pràctica.
Proposa una bona pràctica
Animem els ajuntaments de més de 5.000 habitants de Catalunya a proposar una bona pràctica.